Hospitality & Culture
GUGGENHEIM DESIGN COMPETITION HELSINKI

Interactive and democratic culture

Rethinking museums as a destination where works of art are integrated in a wider, day-to-day experience.


Towards an increasingly more interactive and democratic culture


Over the last twenty years, the concept of museum and that of the usability of the works on display has changed significantly. The digital revolution has made the use of works of art more democratic and interactive. The artistic languages have changed, and consequently, also the exhibit areas, layout and purpose of the museums from places of conservation and study to places of entertainment and education.

Global Planning Architecture wanted to express its own views on the changing concept of the museum in the competition/event organised by the Solomon R.Guggenheim Foundation. This vision materialised in a constantly changing public area, a polyfunctional place for seeking knowledge and oneself.

A new point of view for new lifestyles

The strategic basis for developing the architectural concept has been extensive research on current development and trends in museums worldwide. The analysis began with four museums created throughout the world by the Solomon R.Guggenheim Foundation, an icon of contemporary architecture. They are unique structures which are however all capable of having a profound effect on the cities they are in by changing the cultural scene.

The aim of the project is to go beyond the current link between city and museum by transforming the latter from being a closed place to one that is open to the city. Therefore, not only works of art. Social interaction that ranges from culture to entertainment and from art to fashion, food and drink to technology and design to leisure.

Culture, education and entertainment come together in a new structure, a combination of different functions and architectural locus: display areas, places for events, main squares, main streets for shopping and leisure.

Building ecosystems

The museum has been designed as a Cultural Dérive destined not only to display art, but to become an integral part of the waterfront in the Finnish capital. The sustainability of the structure, accommodated in a delicate economic and ecological ecosystem, has been assessed from all points of view, not only an architectural one. A museum designed to convey openness and welcome people inside with its large windows and raised walkways that allow part of the exhibit areas to be seen free of charge.

A part of the city is returned to its citizens and offered to tourists to attract and welcome a diverse audience of all ages. In this way, a work of art returns to its original function, becoming part of a wider variety of experiences and being integrated into daily life as testimony to something that transcends it.

Services provided: Masterplanning and urban design, Landscape architecture, Building Design, Creative Direction, Concept and schematic Design, Sustainable architecture and interior design, Brand strategy

Location: Helsinki, Finland

Numbers: Area 22.000 mq / Building: 15.000 mq

“Creating a “cultural dérive” that unites a city and a museum is a stimulating idea also from a economic and real estate point of view. The aesthetic choice gives value to the project without giving way to tiring formalisms.”

Design Blogger Statement

GUGGENHEIM DESIGN COMPETITION HELSINKI